måndag 17 augusti 2009

Än så är det sommar...eller inspiration från Skåne

Tyckte inte att sommaren skulle få ta slut än...så vi begav oss på en inspirationstur till Skåne.

På vägen ner skulle vi ha fika och följde en kaffeskylt och hamnade på Öhns gård. Ibland blir det överraskningar som bara är så där jätteunderbara! Här är en 1700-talsgård....ja, ja, säg inget, den är påbyggd på 1800-talet. Efter några turer hit och dit så tog de nya ägarna över för ett par år sedan. Här hittar du djur som finns på lantgård. En maffig sugga, svensk lantras, det finns hästar, föl som kommit till pga av glädjen för hingst och sto att dela hage(!!!!!), kossor, kaniner, gäss, ankor och höns. Katt, kattungar och hund. Helt otroligt!
I Simrishamn hade vi bokat boende på Kockska gården. Självaste Linné har övernattat här under sin Skånska resa 1749. Ett litet, nätt hotell. Standard bra, inget överdåd men en härlig lugn, stilla och varm atmosfär över hotellet.
Här kunde vi äta vår frukost. Bra start på dagen!
På lördagen möttes vi av LOPPIS alldeles utanför dörren. En lååång gata där Simrishamnsborna hade ställt upp sina bord och sålde prylar. Det var unga föräldrar som ville bli av med sina begagnade barnkläder, det var bokloppis och så det vanliga, ni vet..... Shopping? Inte där....

En liten gata i Simrishamn. Dörrarna är så låga att mannen skulle inte kunna gå rak genom den. Han är inte så överdriver lång..men 188 cm över havet är kanske något längre än genomsnittet.
Pittoreskt så det förslår!
Strax utanför Kivik i Rörum ligger Mandelsmanns trädgårdar. Ett mindre paradis på jorden. Vi var hänförda båda två och bara njöt.

Det ekologiskt odlade fanns till salu i en sinnlig buttik inredd i husets bottenvåning. Fika fanns det också...men vi var fortfarande mätta efter frukost.....

I Borrby hittade vi Blå Huset. En inspirationsträdgård det också! WoW vad mycket kreativa, inspirerande människor det finns!

Mellan Vallby och Hammenhög hittade vi också Gunnarshögs gård. Ett gårdcafé, mums, mums. En foccacia med brieost och lufttorkad skinka på en salladsbädd. Lagom lunch! Vi köpte med oss kravodlad kallpressad rapsolja. Det är nyttigt med fett, det vet alla vid det här laget, eller hur? På söndagen skuttade vi över landet och hamnade på Sofiero slott. Helsingborg är annars bara färja för oss....det är länken ut till kontinenten. Här brukar vi aldrig stanna....men nu gjorde vi det. Underbara trädgårdsupplevelser.
En jättefin utställning om Karin Bergöö Larsson..kanske mest känd som fru Larsson, eller....? Hennes skapelser är urmoder till shabby chic, kanske????
Jag tog inte med några bilder därifrån idag, men ett par från Orangeriet som tilltalade mig.



Under helgen hann vi med ett otal loppisar. Några inköp blev det. Inte fotade...än....
Tur att mannen är alert..för rätt var det var så sa jag:

-DÄR, skulle vi har varit in! Han suckade inte en enda gång, utan vände bilen väldigt snällt och rart. Han är väldigt snäll min gubbe...och han har stått ut med mig i många år och tänk han brukar rätt ofta säja till mig

-Å, inte vill jag byta bort dig heller!

Kramar till er alla där ute.
NU måste jag ta tag i jobbet.
Lotta
Ps. Efter denna inspirerande resa skulle jag vilja ha en kratta, en spade, ett stort lass med jord och några extra veckor ledigt. Två saker är lätt ordnat, den tredje inte oöverstiglig...men den fjärde.....njäe det går inte just nu!

12 kommentarer:

Älfgärdet sa...

Vilken underbar Skåne-tur!

Uttan sa...

Så vackra bilder Skåne är vackert i sommar har det inte blivit så långa turer eftersom Mannen jobbat hela sommaren.
När man ser dina bilder blir man lite sugen att åka på lång tur.Men det som står högst på min önskelista är Hösten i Kiruna och övre delen av Sverige.Vi får se....
Ja Loppisar är kul jag har haft lite otur och de jag velat till har haft stängt när vi varit ute och åkt men men det blir fler....

Just nu vräker regnet ner men jag hoppas på lite värme så Pumporna mognar.
Blå huset verkade vara en plats där man kan få inspiration.
Ha det Gott!
Kramar!

Birgitta sa...

Vilken härlig tur ni gjort till Skåne och Österlen. Det är ju så härligt där den här tiden när alla frukter mognar och det fortfarande är full blomsterprakt. Förstår att du haft en skön helg tillsammans med mannen i ditt liv.
Jag ska försöka få ihop ett litet inlägg om dagens utflykt nu.
Jag blir så trött på blogger, för det kommer inte upp på min sida att ni gjort nya inlägg.
Ha det så gott nu.
Kramisar till dej från Birgitta

houseofchandeliers and vintage sa...

Hej Lotta, vad du är snäll med mig, ja du har rätt man har mycket igen om man ser det som finns just hemma.
Men visst är det skönt att drömma, jag tror alla gör det var de än bor.
Ändå så mår man och bäst om man njuter av det som finns omkring en.
Sverige består av en sån mängd helt underbara platser....
Jag skulle vilja kunna se många många, men är rätt så nöjd, med det jag får, vet du det är naturen som är så skön, hus kan man ju bo i varsomhelst bara man hittar ut ur dem ibland, och känner in naturen, luften vinden och ljuset, solen sken och molnen som passera revy, och snön som faller, finns det något vackrare, ja det skulle i så fall vara den spröda grönskan på våren.
Men vika unnnnnnnnnnnnderbara bilder du visar oss på din resa, och så trevligt ni haft och vad coolt med en sån lång man.
Ja min är ju inte liten han är 183, lagom.
Och så snäll han är.
Hoppas du får allt du önskar, det vore roligt.
Vad jobbar du med, du behöver inte svara.
Hoppas att du får en riktigt fin kratta och kärra, och jord och ledighet.
Stor kram Zara

Mejrams! sa...

Åh, så härlig tur ni verkar ha avverkat. Tack för alla tips, ska jag försöka komma ihåg när jag kan unna mig litet ledigt. Ser fram emot och se dina loppisfynd. Kram Merja

promenader på landet sa...

Hej Lotta och en av mina favoritbloggar! Så vackra bilder från Skåne vad mysigt att ta en semestertur nu innan hösten! Vi var ju i Örebro i helgen och det är skönt med miljöombyte ibland! Må så gott! Kram Maria

Huset vid ån sa...

Åh, vilka fina o inspirerande bilder du visar! Förstår att ni haft det jättebra o mysigt! jag känner igen mig ifrån gatan i Simrishamn, sen vi var där förra året! Det är ju såå härligt där nere! Ha en fortsatt bra kväll! Kram Therese

Viola sa...

VIlka underbara bilder, en ljuvlig resa ni verkat ha gjort...har ju min syster boende strax utanför Simrishamn så det var många välkända bilder från dig...där kan man verkligen handla på loppis..Österlen är en av de vackraste platser jag vet...:) kram

Tina sa...

Hej Lotta!!!
Va härligt ni haft det! Ni är så otroligt härliga! Ni tar verkligen varje chans till att njuta av livet. Det är underbart att få ta del av!
Fantastiska bilder som vanligt!
Hoppas du mår bra 6 att du fått tag på lite trädgårds grejer =)
Va rädd om dig!
Kram Tina

Vit som snö sa...

En så ljuvlig resa ni måste ha haft! Vackra bilder!
Sverige är verkligen vackert tycker jag, älskar att semestra i vårt eget vackra land!
Såklart att mannen inte vill byta ut dej, du är en underbar person, det känns! Jag har också en lååång o snäll, tålmodig man- vi får vara glada över dom!
Kram Cilla

houseofchandeliers and vintage sa...

Hej Lotta.
Ja du , det var precis som amen i kyrkan, jag visste det innan du skrev, på något vis så stämde allt i hop med allt du skriver och ditt jobb, och då du kan skriva så klokt så är du så rätt, för ditt jobb.
Underligt ändå hur man kan känna svaret på något vis, innan man läst.
Vad trevligt.
Och du överraskar mig verkligen med de alltför vänliga orden, och jag vet ju inte hur jag är.
Jag är dock bara så otroligt tacksam för allting som jag har, min familj, ren luft och allt jag behöver, mycket tacksam.
Precis som du.
Tusen , tusen tack för all din alltför stora vänlighet.
Du har glatt mig så många gånger, och jag vill bestämt betona att, det får inte bli kravfyllt, att blogga, jag förväntar mig inte att du ska göra det,(alltså ge)bloggandet måste vara kravlöst.
Jag har inga förväntningar, men du är en intressant person, och det är ALLTID roligt att läsa vad du skriver i din blogg, du har ett sätt att skiva som är intressant även om det är en picknick eller något mera insiktsfullt.
Jag tycker om ditt språk och hälsar alltid så klart på här så fort jag hinner. Du är en viktig person.Tack för att DU finns i vår bloggvärd, jag tror många tycker som jag.
Hoppas du får en fin start på jobbet i höst.
Stor kram till dig, från mig mig.
Zara.

houseofchandeliers and vintage sa...

Hej Igen.
Jag glömde en sak, jag har så starkt upplevt att i bloggvärden så är det ålderslöst, vi är lika, på samma plan, på något vis, kan nå varandra på ett enkelt och nära vis, utan fördomar mot ålder och arbete.
Det känns som om alla som bloggar helt struntar i vilken ålder människorna har i den här kommunikationen, och man kan då nå varandra lite mer för dem man är.
Det är så härlig befriande.
Kram Zara