tisdag 30 juni 2009

Jordgubbar i massor!

Nu är frosstider! Av jordgubbar! Strax tar jag cykeln till jordgubbslandet för att fylla på förrådet. I min värld är det frossartider just nu! För tillfället av jordgubbar!....men det ser ut att bli massor av hallon och krusbär och vinbär och plommon....så jag tror nog att mina frossartider inte tar slut på länge än.....
....annars njuter jag av sitta på altanen och växla mellan jordgubbar, stickning och bokläsning. Datorn får vila de flesta dagarna. Ljuset, värmen, mannen och mitt lilla barnbarn med föräldrar är mitt sällskap!

Hoppas att ni alla mår riktigt gott där ute!

torsdag 18 juni 2009

Jag har fått en award!

Jag har fått en award av två gulliga tjejer. Zara med bloggen House of Chandeliers och AnnaMaria med bloggen Ett rött monogram! Dessa gulliga, omtänksamma, fiffiga, modiga, kreativa, skapar-vackra-ting-tjejer, får naturligtvis tillbaka awarden och alla andra awarder som finns där ute! De är båda värda dem.

Sedan ger jag den vidare till alla tuffa, kreativa, gulliga, glada och omtänksamma personer där ute i cyberspace...men mest till dessa tjejer som gör mig glad, inspirerad, lycklig över alla snälla inlägg som ni skriver hos mig. Ni bidrar till min tro på att det finns gott i världen! (Det är ingen rangordning i detta!)


Önskar er alla en GLAD MIDSOMMAR! Minns att ovan molnen lyser solen! Alltid!

onsdag 17 juni 2009

Jag har vunnit!!!!!....igen!!!!

Jag kan inte fatta att det är sant! ...men så är det! Jag har vunnit ett av dessa fantastiskt vackra trädgårdssmycken. Hos Jord under naglarna var det utlottning på dessa smycken tillverkade av Trådspira och jag har vunnit!
Lyckliga jag!

Dagen innan utlottningen, stillade jag mig en stund och önskade att jag skulle bli vinnare....det är vid sådana stunder som man börjar fundera!
Det är vid sådana stunder som man inser att man får det man tänker!
Det är vid sådana stunder som man inser att man får det man behöver när man behöver det! (inte alltid nödvändigtvis prylar.....*ler*)
Det är vid sådana stunder som man ännu mer än tidigare funderar på vikten av goda tankar!!!! Att tänka snällt om sig själv och andra! Att låta alla andra få vara sig själva och att glädjas över den man är!

Har följt en blogg...en tjej har tyckt att det har funnits missundsamhet i kommentarerna och hon funderar på att sluta blogga! Då blir jag ledsen, långt in i hjärtat! Varför kan inte alla förstå att det är SANT....delad glädje är dubbel glädje (eller t.o.m tiofalt, tusenfalt glädje)...att sant glädjas åt andras lyckanden också skänker äkta glädje hos en själv!

Glad midsommar, alla där ute! Min midsommar är extra glad! Jag firar 32-årig bröllopsdag! Jag firar en 30-årig dotter, jag är mormor!...och nu har solen skinit på mig och min pappa som jag besökt i Örebro under ett par dagar! Kan livet vara mer underbart så säj?????

Kramar! från en över alla gränser glad liten Lotta!
ps. Jag var i Rottneros och suktade över dessa alster i helgen ds

lördag 13 juni 2009

Hämtar kraft!

Imorse när jag tog en låååång skogspromenad kom jag att tänka på Vildhjärta, Maria Westerberg, den sanna skogshuldran som är bosatt djup inne i den värmländska skogen.

Marias skog är befolkad eller bedjurad kanske man kan säja....genom hennes händer kan vi andra som inte har hennes ögon träffa på dessa varelser.
I mitt fönster flyger en dumherre och hos vår dotter bor en uddelat. Många skapelser har en berättelse, poetiskt nedtecknat av Maria. Marias hjärta brinner för det vilda och hennes kärlek till naturen går inte att ta miste på.

Även denna sommar finns Vildhjärtas alster på Sillegården, Västra Ämtervik, Värmland. Har du vägarna förbi...åk då inte förbi *fniss* utan sväng ner dit och titta.

Fast allra mysigast är att besöka huldran själv, hemma på hennes gård. Det är en magisk upplevelse att träffa denna kvinna som verkligen känner sina skapelser. Att din penningpung är full är ingen garanti för att du får ta med dig en varelse hem, däremot, om kärlek uppstår mellan dig och varelsen så kan nog penningpungens storlek diskuteras!

Vildhjärtas atelje är öppen juni, juli och augusti lö-sö 12-18 (eller efter överskommelse)
ps. som ni ser kunde jag inte hålla mig *fniss, fniss* ds

fredag 12 juni 2009

Svinmålla och sommarlov

Mannen hörde på radion att det finns 250 arter av örter/växter i naturen som man förr använde i hushållet och som vi inte använder längre. Han hörde också att svinmålla kan användas på samma sätt som spenat och att rötterna förgrenar sig bättre än vår odlade spenat och mangold, vilket innebär att det finns fler spårämnen i mållan än i våra odlade varianter.

Vad bra tänkte han, som är familjens nässelsoppeexpert, då ska vi testa svinmållasoppa. Det var en kulinarisk upplevelse. Och jag som gillar nässelsoppa tyckte att denna soppa smakade snäppet bättre. Så två flugor på smällen, eller vad man säger..... rensat "lanne" och god, gratis mat!

Nu tar jag sommarlov! Det har varit lite för stressigt i mitt liv ett tag, så jag måste lyssna på min kropp. Den säjer nämligen
-Aj! Aj! Ont!
Jag lägger mig i flyttank i eftermiddag. Det är skönt. Jag sover en halvtimme på spikmattan och jag tar låååånga promenader i skogen.

Jag skriver sporadiskt här. Återkommer i höst! Kramar!!!!!

onsdag 10 juni 2009

Kulturresa

Varje år blir vi bjudna av vår arbetsgivare på en kulturresa. Detta år var målet residensstaden i grannlandskapet Närke. Någon vaken iakttagare kanske noterade att det ena fornminnet (dvs jag) var ifört gnällbälte och kanske kunde dra den enkla slutsatsen att jag är bördig just från Närke och dessutom residensstaden Örebro.

Vår utflykt började vi på Svampen. Invigd 1958. Som barn var det inledningen på sommarlovet då mamma och pappa tog oss till Svampen och och vi fick varsin glass!

Ett annat lustigt minne från Svampen var när jag var där tillsammans med min farfar, min pappa och vi fyra barn.
Barn i föräldrars sällskap åker gratis i hissen, stod det på skylten och min farfar som hade skämtlynne konstaterade helt lakoniskt

-Vad bra! Då behöver vi bara betala en biljett. Min. För detta är min son, sa han och pekade på min pappa och han är i sällskap med sin förälder och de små fyra är barn till honom och alltså även de i sällskap med sin förälder!

Nästa år var skylten ändrad till barn under 10 (eller nåt sånt) i föräldrars sällskap åker gratis i hissen!

Det var ganska kul att gå runt i Wadköping som turist och få en guidad visning!
Det var ännu roligare att ta del av en teaterföreställning(guidad tur) på slottet där vi mötte Sveriges kronprins av år 1812. Vem var det? Han kröntes till kung just i Örebro 1814 och finns på en hög staty alldeles utanför Slottet!
Sedan bar det av till Vinön ute i Hjälmaren och vi bjöds på hjälmargös med rödbetor, kapris och pepparrot, färsk potatis och kaffe och kaka.


Vad heter knopen?


I Stadsträdgården finns kreativa odlingar. Örebros Stadsträdgårdsmästare har ett samarbete med Kvinnerstaskolan som anlägger idéträdgårdar. Ett café finns också i växthuset. I sommar hoppas jag kunna käka lunch där någon dag!



Kungen hette inte Engelbrekt....utan var den förste Bernadotten; Jean baptiste Bernadotte, som kom att bli kung Karl XIV Johan...

....och knopen är en pålstek!

Glad sommar!

söndag 7 juni 2009

Utflykt

Vi har skjutsat våra småttingar till Arlanda....de är i USA just nu och firar kusinens graduation! Spännande och häftigt!
Då passade mannen på att bjuda mig på en utflykt, till Grisslehamn(!!!) och hotell Havsbaden. Afternoon tea, 3-rätters middag och vin! Inte illa...bara så där!
I Länna kyrka vigdes min farmor och farfar 1924. En söt kyrka alldeles vid vattnet strax utanför Norrtälje!

Vi hittade en vild orkidé...Jag tror att det är en Adam och Eva....men jag vet inte säkert, så om någon kan ge mig besked så blir jag glad.

Får på bete i en hagmark. Jag tycker att det är så jättemysigt att resa runt i Sverige och se på hur kulturlandskapet förändras.
I lilla mysiga Sala finns denna byggnad. Här syns lämningar av bergsbruk. Uttan tipsade mig om tant Blå och ett litet besök gjordes i den butiken. I Norberg, skulle vi ju naturligtvis ha fikat hos Elsa...men tyvärr var magarna fyllda av mat så det fanns inte plats för kaffe! Däremot träffade vi en excentrisk konstnär i Abrahamsgården. Han var tvungen att vakta butiken åt sin fru...vilket inte föll honom på läppen....det talade han tydligt om för oss!
Väl hemma har jag plockat nya smörblommor tiil krönet på skåpet. Det blir så fint när de torkat.
Just nu fyller jag husets vaser med lupiner! Jag tycker mycket om dessa blommor som kommer i så många olika kulörer!

onsdag 3 juni 2009

Fornlämning

Den här skylten blev uppsatt vid vår tomtgräns för ett antal år sedan. Eftersom vi bor i ett fornminnesrikt område skapade det ett stort intresse hos våra grannar. Man gick förbi, spanade inåt gården och de modiga vågade sig på att fråga....



-Jodå, kunde vi svara, man har upptäckt två nya fornlämningar på vår tomt. Det var den lokala (non existant) fornminnesföreningen som gjort upptäckten

och för att alla skulle få information om dessa fornlämningar
så hade man satt upp en skylt på vårt hus!

Så mina gulliga bloggvänner! Det hade ni ingen aning om att ni skrivit gulliga inlägg hos ett livs levande fornminne!


Kung Liljekonvalje av dungen,
kung Liljekonvalje är vit som snö,
nu sörjer unga kungen
prinsessan Liljekonvaljemö

G. Fröding, Strövtåg i Hembygden


måndag 1 juni 2009

Pingsthelgen!

Tänk, inte kom jag ihåg att det var pingsthelg! Eftersom dagen idag inte är ledig dag längre...så föll det bort helt och hållet. Men vi flaggade...för en liten tjej som efter en ganska krokig väg tog sin studentexamen. Tack och lov för Komvux (hm!hm!) Nu väntar universitetet för den duktiga tjejen! Vi är stolta lilla E! Sonen har skaffat en bedårande liten fästmö!
Mors dag var det också! Och jag hade mina kära hos mig! Eftersom lördagen var "examensdag" så hade jag både pappa och syster yster boende hos oss. Härligt.
Söndagkvällen avslutades med konsert. En ungdomskör från Kina China Broadcasting Children’s Choir sjöng tillsammans med flickkören Clavinova från Karlstad. Mycket härlig avslutning på en underbart solig, vacker och lycklig helg!

Den här helgen har jag gnolat.........

.....jag lät alla mina maskrosor blomma....

(fast där ljuger jag lite *fniss*) Jag fotade några istället!
Är det någon som funderat över hur det funkar när maskrosen först är alldeles gul och sedan blir denna vackra boll? Jag var tvungen att studera övergången....så nu vet jag! Gör du?

Lite luffarslöjd av syster yster. Fiiiiiiint! Vill ha mera!!!!!!!