torsdag 28 maj 2009

Stadsträdgården i Karlstad....tulpanfröjd!

3 min snabbspring genom Stadsträdgården....fotat lika snabbt...kan inte på minsta sätt ge hela skapelsen rättvisa.....men om ni har överseende med att jag bara fotade rakt av...så kanske fantasin kan fylla i det som saknas!

Just nu är Karlstad Stadsträdgård värd ett besök. 100 000 lökar, de flesta sponsrade av ett holländskt lökföretag, är planterade i Stadsträdgården och på andra offentliga platser i Karlstad. Nu blommar de! och allt är en fröjd för öga och själ,

.......attans att min vecka är så överbokad att jag knappt hinner andas!
(Just nu lever jag inte alls som jag vill eller lär, hm, hm!)







Detta är dock inte en tulpan, utan faktiskt precis vad det ser ut att vara....en pion!

PS. I stadsträdgården öppnar man ett litet mysigt café i juni. Lite kaffe och en glass brukar vara utbudet...och Stadsträdgårdn är en oas ....även utan alla dessa lökar! Besök gärna caféet, så att det kan få bli kvar....trots att det ligger lite offside downtown Karlstad. ds

måndag 25 maj 2009

Lite av varje!

Dagen idag blir inte riktigt som jag förväntade mig...därför blir det bara en snabbis-blogg! Jag ligger efter....vill hinna läsa ikapp hos alla mina gulliga bloggvänner, har snabbtittat och sett att ni har en massa kul bilder och texter och nya awarder väntar på mig!!!!!!

Tusen, tusen TACK! Om ni bara visste vad det värmer i mitt hjärta....så många rara och gulliga människor det finns...och som tänker på lilla mig, av alla, i denna stora, stora värld! Ni är alla värda alla awarder som finns!!!!!
Helgen som gått har jag återknutit bekantskapen med en väninna från studenttiden! Hon flyttade till Schweiz och gifte sig där....vi har inte setts på måååånga, måååånga år, men hållit kontakt brevledes. Nu besökte de oss över helgen..... oj vad vi babblade! Stackars mannen, som helst vill prata franska (det kan inte jag tala alls) men som tack och lov förstod en del svenska...blev nog lite överkörd, när svenskan blev riktigt flödande!!!!!! Vi hade en del att gå igenom.....*fniss*

Sedan har jag ju mormor-at mig, så klart. En bild till.....lovar att det inte ska bli så många fler...men det är en sån oerhörd lycka att få hålla ett så litet knyte igen.....att vår lilla dotter nu är så stor att hon själv är mor. Minnen tränger på...man gråter glädjetårar och man snusar och snusar och kan inte få nog av ett fjunigt babyhuvud. Klänningen har hon fått av morbror och moster.
Badrummet är användbart igen......det är fortfarande lite grejer att fixa till
Nu får vi väl anse att det är sommar! En humla på maskrosen, avslutar mitt snabbinlägg..... Ska försöka komma ikapp med läsningen snarast!!!!!

söndag 24 maj 2009

Tusen TACK Birgitta!

Jag har fått en Award av gulliga Birgitta med bloggen
Utsikt från Vävstugan ! Hon har förresten en tävling...så ila dit. Fantastiska vinster som hon gjort själv!

Tusen TACK!

Skickar den vidare till alla ni fantastiska bloggar som ger mig inspiration och glädje!

onsdag 20 maj 2009

Lycklig den som gläds över det han har....

...och inte sörjer det han inte får!

Imorse på min filosofiska morgonpromenad....jag brukar filosofera över livet när jag går där i naturen en halvtimme varje morgon...i ur och skur! (Har hoppat ett par dagar senaste tiden...har varit lite mycket eufori *fniss*)

Jag var tvungen att stanna upp flera gånger. Ett rådjur stod och var alldeles koncentrerad på något, märkte mig inte....jag kom riktigt nära. Ett tranpar gick och betade på en åker, vilket gav mig "beskedet" att de häckar på ängen i år igen. Två ladusvalor flög omkring.....

...en svala gör ingen sommar...men två då?

och så kom det över mig igen. Vad jag är tacksam över så mycket! Naturen runt mig, man, barn och barnbarn, att jag är frisk, att jag bor där jag vill bo, att jag har ett jobb jag trivs med!!!!! Jag vet ju att det inte är alla förunnat att ha det så.....

tisdag 19 maj 2009

Mormors lilla groda

Här kommer en bild på mormors lilla groda!
Att man kan vara så liten
....att man kan vara så sööööt!

För mig är hon helt klart det allra vackraste lilla barnbarn som någonsin fötts!
...och jag tycker att det är helt otroligt att man vid 18 timmars ålder kan se drag av både mor och far!
Välkommen du lilla underverk!

måndag 18 maj 2009

Sista veckan med vårtecken!

Så är det då avslutning på Vårteckenutmaningen.
Tänk vad mycket skoj som blev bonus i detta! Inte bara har jag sett våren förflytta sig allt längre norrut utan jag har även träffat en massa underbara kvinnor på vägen. (Ja, det är mest kvinnor här) Några känns nästan som vänner och till alla er som så troget besökt min blogg och skrivit så varma och vänliga inlägg vill jag säja ett jättestort:

TACK

Det känns fint att människor i denna stressiga värld faktiskt tar sig tid att lämna en kommentar, att faktiskt bemöda sig om att läsa det man skrivit och säja något kring det. Ni alla som gjort så ska veta att ni är personer som ger den här världen del av det positiva som världen behöver! Vi är alla viktiga personer. Ingen är viktigare än någon annan, alla har precis samma värde!

Mina avslutningbilder i utmaningen blir dessa.
Hemma! Mitt paradis på jorden.
På övervåningen är vårt sommarrum. Det som vi öppnar dörren till vid påsk och som vi stänger till om i oktober. Enkelglaset gör att kylan och värmen (!!) har fritt spelrum.

Ett av våra vårdträd. Den ena kastanjen. Hon som nu blivit mamma fick den här kastanjen av sin farfar. Han hade drivit upp den från en kastanjfrukt. Trettio år har trädet växt och idag är det ett ståtligt träd.
...och nu blommar den. Jag har visat knoppens utveckling under dessa utmaningsveckor och vilken tur att den hann slå ut. Snart är hela trädet alldels vitt! I eftermiddag kanske. Det går fort nu!
Lärkträdet var gammalt när vi flyttade hit för över trettio år sedan. Hur gammalt är det ingen som vet. Nu är det i alla fall grönt och kottarna börjar att övergå från rödrosa till brunt.

Envetet stoppar jag ner alla lökar av påskliljor och tête-a-tête som jag köper under våren i backen utanför huset. Min dröm är en stor, stor påskliljeslänt......om jag fortsätter att vara enveten så......
Paradisäpplet är i knopp. Snart är trädet alldeles rosa. Varje år blir jag lika förstummad över att se hur ett helt träd kan vara helt rosa...... Fruktsättningen blir generös. Vad gör man med paradisäpplen? Gele?
Ginst. Blommar på bar kvist. Bananblomma kallas den av E.... och inte förrän jag fotade växten igår slog det mig att så klart:
Det ser ju ut som små bananer som växer på grenarna!
Detta var mina avslutande vårbilder.
Tack Viveka! Det har varit en helt underbar tid och tack för att jag på detta sätt har mött så många underbara kvinnor på olika ställen av vårt avlånga land.
Återkommer nästa vår och nästa utmaning?

Kram till alla som läser detta!

lördag 16 maj 2009

..det var i maj när göken gol....

En ny resa har inletts!

En ny livsresa har startat.....

En ny livsväv har börjat vävas!

Varpen i väven, finns med från början. Inslaget kommer att vävas in under tiden och det kommer att bestå av glada, spralliga, färgrika inslag..men även mörka och kanske tunna och sköra inslag kommer att vävas in. Jag önskar att färdvägen och inslaget i denna livsväv ska bli av starkt och tåligt slag, att så få mörka färger som möjligt ska vävas och att jag ska kunna hjälpa till att fixa till livsväven om den blivit lite sliten!

Ett av naturens under har skett! Två människor har tillsammans skapat ett nytt liv och jag har fått den stora glädjen att bli mormor!

Naturligtvis är den unga damen världens vackraste...skam vore väl annars!

Naturligtvis är jag den stoltaste och gladaste mormor som finns just nu! Skam vore väl annars!

När lillan kom till jorden,
det var i maj, när göken gol,
sa mamma att det lyste
av vårgrönt och av sol.

Välkommen till världen, du lilla underverk!
säger
mormor Lotta
ps. Tidskriften Hälsa publicerade en krönika som jag skrivit, Livets väv Det är därifrån jag givit namnet på min blogg.ds

torsdag 14 maj 2009

Och göken han gal!

I morse var jag vaken klockan tre, det var fortfarande mörkt ute....så kom det första fågelkvittret. Koltrasten...så försiktigt. Det ljusnar och fågelsången ökar och ökar! Och där....mitt i all fågelsång:
- Ko ko! Ko ko!

Det är något speciellt med göken, trots hans förökningsmetoder och äggläggning!!

tisdag 12 maj 2009

Skicka vidare.....

Det finns gott om utmaningar i bloggvärlden och här är mitt bidrag

Skicka vidare
Utmaningen består i att du ska göra 3 goda gärningar, till personer som kanske inte väntar det av dig.
Det kan vara så enkelt som att bjuda in änkan/änklingen på en kopp kaffe och en pratstund, det kan vara att ge kunden före dig i kassan den 50-öring som den saknar...ja du bestämmer själv... dock...
  1. du ska göra gärningen från hjärtat
  2. du ska göra det villkorslöst, utan att förvänta dig något tillbaka, inte ens ett tack...
  3. men om någon tackar dig med någon version av temat:
    -Vet inte hur jag ska kunna tacka dig för detta då....
  4. ska du svara
  5. skicka vidare till 3 personer

Enkelt och svårt!
Barn, släktingar och nära vänner är undantagna....de gör vi ju villkorslösa goda gärningar för ändå *blink*

Eftersom exponenten är tre, så kan spridningen bli ganska stor och min dröm är att när någon främling i framtiden gjort en god gärning för mig och jag säger:
-Hur ska jag kunna tacka dig????....så ser den mig i ögonen, ger mig en vänskaplig klapp på axeln och svarar:
-Skicka vidare!

Detta är inget som jag själv hittat på. Jag har tilltalats av idén ända sedan jag läste boken Skicka vidare för måånga, måånga år sedan. Så länge sedan att den inte finns på adlibris längre *blink*.

Så handsken är kastad, det är upp till dig att ta upp den. Tillsammans kan vi skapa en bättre värld! Det är de små, små detaljerna som gör det!

Ha en bra dag!

måndag 11 maj 2009

Släpp fångare loss....och några vårtecken!

härbärgerar du fångar?

fångar av

  • oförrätter
  • svek
  • tillkortakommanden
  • oro
  • ilska
  • avund
  • girighet
  • sorg

Göder du dina fångar? Ger dom god näring genom att fokusera på dom, älta dom, låta dom ta av din kraft och energi?

Öppna dig och...släpp fångarne loss! Det är vår!

Behöver du be om förlåt? Gör det!
Behöver du förlåta? Gör det! Villkorslöst!
Behöver du glömma? Gör det! Det som har varit, det har varit och gör ingen nytta som fånge hos dig!
Behöver du älska? Gör det! Helt och fullt och förbehållslöst

Mina vårtecken i Humlebackens utmaning blir följande
I ett avlägset hörn av vår trädgård, slängde vi några Vinca Minor (Vintergröna) De hade spridit ut sig där vi inte ville att de skulle vara. Där vi slängde dom har de bildat en grön matta som nu lyser av dessa fantastiska blåa blommor! Harsyran. Som en matta av vita blommor! Lite som en vitsippsbacke! Små, små och söta!

Gullvivor, växer inte så mycket i våra trakter! Dessa är väl förvildade antar jag..... Den är landskapsblomma i mitt födelselandskap, så den står mitt hjärta nära!
Ljusgrönt! Lönnen. Tänk på hösten uppvisar samma träd en annan färgprakt! Röd, orange, gul och brun! WOW vilket träd!
Skomakaren stängde sin verkstad

mellan hägg och syren
hos oss får han nog ett par dagars ledighet..inte mer för syrenen är i knopp och slår väl ut i blom ganska snart!
Med ögon känsliga för grönt, sjöng Barbro Hörberg! Jag upphör aldrig att förundras över den mängd olika gröna nyanser som naturen uppvisar så här års!
Detta är en fantastisk skapelse! Bara njut av det vackra!

fredag 8 maj 2009

Nu grönskar det.....

Tänk jag kan inte låta bli.....
varje dag när vi åker hem från jobbet och vi kommer ut på de öppna fälten och träddungarna skymtar så kommer den...sången....
Nu grönskar det i dalens famn
nu doftar äng och lid
Kom med, kom med på vandringsfärd
i vårens glada tid
Var dag är som en gyllne skål
till brädden fylld med vin
så drick min vän, drick sol och doft
ty dagen den är din!
Jag skrålar och sjunger och det bultar i bröstet av lycka!!!!!
Jag är så tacksam för att
  • jag har två ögon som kan se alla olika nyanser av grönt (att det verkligen kan skapas så många av sig självt!!!) i naturen
  • jag har två öron, som kan höra fågelsång, vindsus och regnets smatter på rutan
  • jag har en näsa som inte är däbbt, utan kan njuta av nyslaget gräs och blommande träd
  • jag kan känna vindens smekning på min hud, solen som bränner på skinnet, kittlingen av gräset under fötterna
  • jag kan njuta av smaken av eget plockade rabarber i pajen, nässlorna i nässelsoppan

TusenTACK till min mor och min far som gav mig den vackraste gåvan! Livet!

torsdag 7 maj 2009

Att stanna till ett tag!

Jag tar det vackert ett tag.

Djupa andetag, i friska luften.
Idag doftade det underbart efter regnet som föll på förmiddagen. Utanför jobbet har man klippt gräset och det är dofter från barndomen. Det är dofter från mina barfotasomrar, med strövtåg i naturen, med mååååånga och låååånga bad, så långa att min pappa till sist var tvungen att ge mig badförbud en dag! Vilket omänskligt straff för en badgalen tjej...men jag blev lydig och kom upp ur vattnet när inte mamma och pappa hade tid att vakta mig. Vakta mig!!!!! Det var i mitt tycke helt onödigt. Jag simmade när jag var 4 år och tog silvermärket vid 7! Så nog kunde jag ta vara på mig själv i vattnet!

Luktsinnet är visst för övrigt det som kan minnas bäst och det tror jag vi alla kan hålla med om att det finns doftminnen från vår barndom som ger oss glädjekickar...

Vila i andetaget! Följ det genom hela kroppen. Andas in......andas ut!

onsdag 6 maj 2009

En sjöman....

...ber inte om medvind.
Han lär sig segla

eller

När det blåser hårt
bygger en del vindskydd
medan andra bygger kvarnar
(Nu knycker jag citat igen Elin*fniss*)

PS! Idag kom ett litet gulligt kuvert på posten....så nu går jag omkring med ett snyggt halsband om halsen. Än en gång TACK Maria! ds

tisdag 5 maj 2009

Historien om en kulhammare.....

Jag har ju aviserat en fortsättning på projekt kulhammare....så här avlöpte det projektet!

För en tid sedan inhandlade jag ett symaskinsunderrede. Jag tänker ha det i trädgården. Som skiva har jag valt en bit Oppdalsskiffer. På stenhuggeriet sa man att det var möjligt att knacka kanterna med hjälp av en kulhammare varvid jag inhandlade 1 st kulhammare och fick med mig en provbit skiffer från stenhuggeriet!

Efter att ha skapat en sandbädd, minst 20 cm djup tog jag fram kulhammaren och provbiten.
Pang, pang och så PANG!

Provbiten gick i förargliga tre bitar.
...så jag vad gör man då?
ja, som tur är så finns maskiner hos stenhuggaren...så nu har jag en romboidformad skifferplatta med plana, fina kanter......

Som tröst vände jag mig till verktyg som jag behärskar...så jag slyngade ett par band, sydde några lavendelpåsar och gjorde mig en klyp-ficka att knyta runt magen!

måndag 4 maj 2009

Nya vårtecken

Dags för veckans vårtecken. En himla kul idé kom från Humlebacken. Många, många i Sverige har hoppat på utmaningen och det är lika kul varje måndag att surfa runt bland alla vårtecken i vårt avlånga land! Tack Viveka!

Hur ser min kastanj ut denna vecka?
Här har björken börjat grönska!

Nu är det vackra kottknoppar i lärkträdet. Det är så fantastiskt vackert när hela trädet blir alldeles översållat av dessa vackra röda kottar och de ljusgröna barren.
Rabarber! Trodde nästan att plantan dött...men nästa helg kanske det kan bli en härlig paj av detta.
Vårprimörer. Nässlor. Näringsrika och nyttiga. Mums!
Fika på altanen! Premiär!
Körsbärsblom. Kanske att vi kan få några bär själva i år? Förra året fick jag ett!
Här hade det inte gjort ett dugg att ha haft ett teleobjektiv... det stod ett trettiotal tranor och betade på gärdet. Ingen vanlig syn hos oss!
Lilla fröken Svart kom på visit...men hon vill helst inte vara fotomodell.....så fort kameran kommer fram så springer hon till skogs!
Ingen vet vad han förmår förrän han har försök! Ha Ha!
Nu vet jag att jag inte förmår hantera en kulhammare! Så projekt kulhammare har tagit en annan vändning!