torsdag 30 april 2009

Ingen vet vad han förmår....

...förrän han har försökt!
närbild på en av mina penséer.

onsdag 29 april 2009

Om jag tappat lusten......

....letar jag efter den i trädgården.
En orkidé, som jag inte vet namnet på. Kan någon hjälpa mig?
Detta är en kulhammare. I lördags hade jag ingen aning om att det fanns något som hette kulhammare.....
fortsättning följer
PS. För de som efterfrågat artnamn på bilderna från igår...så är de uppdaterade nu

tisdag 28 april 2009

Var rädd om dig.....

du är fakiskt den enda du som finns!!!!!!
En tulpanvariant, fotad i vår vackra Stadsträdgård
Paeonea potaniniii....vilken tur att google finns! Tibetansk trädpion
En annan pionsläkting

måndag 27 april 2009

Nya vårtecken...eller börjar man kanske kalla dem försommartecken?

Ny måndag, nya vårtecken. Humlebackens vårteckenutmaning fortsätter. Vad har jag hittat i min omgivning idag då?
Det är inte bara daggkåpan som samlar på nattens dagg, lupinen har gjort likadant.
Vi har kaxat till oss. Vi testar att plantera en magnolia i växtzon 3...och inte har vi gröna fingrar heller. Men jag ska prata lite till plantan när vi planterar den och be att den ska vara snäll och överleva hos oss! Hoppas att den lyssnar på det!
Rävrompa, säjer vi på värmländska. Åkerfräken säjer floran....... (rävrompa kan också heta rallarros och mjölkört på andra platser i Sverige)..... Hur är det hos dig?

Så här långt har min kastanjeknopp kommit? En bit på väg...men än dröjer det till klasar av vita blommor, med röda inslag väller ut som en brudslöja!
Marken är nyplöjd. Jag tycker att det blir så otroligt vackert med mönstret som plogen gör i marken. Har man turen att komma just precis i samma ögonblick som plogen körs så får man bonus! Lukten av nyplöjd mark!

Backskärvfrö, du lilla oansenliga blomma som växer där på järnvägsbanken.... ...men som rymmer så mycket så mycket skönhet om man bara tittar lite närmre på dig.
Du platsar bäst i en äggkopp och här samsas du med kaffet på sommarrummet.
I det vita solljuset ryms hela spektrat av färger.
När solen skiner på prismorna i kristallkronan kan man se alla vackra färger speglas på väggen mittemot.
Styvmorsviolen. Söta lilla du!
PS! Till alla som kommenterat bilden på Herr Röd. Han heter Zigge och är egentligen vår sons och hans fästmös katt. Vi har förmånen att vara kattvakter då och då, både till Herr Röd och till Fröken Svart, som tillhör vår dotter och måg. Båda två är jättegoa, två helt skilda personligheter, precis som deras "föräldrar"....och så fort Fröken Svart varit här på besök, så ska jag försöka fånga henne på bild....men det blir inte lätt! Det är ju så underbart häääääärligt att få släppa loss på landet bland möss och ormar och annat mysigt som man kan jaga...så stilla...nej det är inget för Fröken Svart!

söndag 26 april 2009

Söndagmorgon

Undrar hur lärkträdet ser ut idag.
I vintras gjorde jag en snöängel och medan jag låg där i snön förundrades jag över lärkträdets mäktighet. Lika mäktigt idag...och snart kommer den att vara grön igen och fylld med små röda kottar!
Den 30 mars 2009
Syringa vulgaris, vanlig syren......i knoppen finns det som kommer att slå ut till en väldoftande blålila härlig sommarblomma. Tiden som kommer är bara så underbar!
Pollenvarning! Nu är snart hela luften fylld av gult frömjöl från björkens hängen. Jag är lycklig som inte behöver bekymra mig om det och jag lider med de stackare som plågas av däbbt näsa och rinnade ögon!
Herr Röd. Vågar jag ut kanske? Lite försiktigt kanske? En lite Dewey Readmore Books-alike. Bibliotekskatten i Spencer Iowa, som förde en hel ort samman. Fröken Svart kommer på bild så snart hon varit här och varit tillräckligt stilla för att fastna på plåten. Hon är inte lika försiktig som sin kusin!

lördag 25 april 2009

Var dag är en ny början.....

Vakan är över! Vår lilla extratjej ska nu fortsätta utan sin kära momo, hon som varit en extramamma under uppväxten, hon som fått ta emot kvittrande glada nyheter och som fått lyssna när det varit svårt. Vi finns med dig lilla goa E och jag hoppas att min gosse kramar dig ordentligt. Herr röd är hur go som helst, fast han längtar efter er!

Tjoff, tjoff! så sa det visst igår! Kakelmannen ringde och sa att han vill börja till veckan.
Oj, då.
Bråda tider!
Fredagmorgon är rörkrökaren här och pluggar allt vatten. Smidigt?....nej bor man i ett gammalt hus, så är det inte smidigt när man öppnar stängda golv/väggar... nåväl det löste sig ganska snabbt. Ut med badkar, handfat och toa, fram med klospett. Damm överallt! Och innan kvällens slut är det nu soprent. Redo för remaking!
Välkommen på måndag! som jag har längtat.
Lite malört i bägaren är att våra beställda varor är restade och inte kommer att levereras förrän 5 maj resp. 14 maj. Trist med tanke på att vi beställde för flera månader sedan.
Å, så sommarrummet. Nu har vi öppnat på riktigt för säsomgen. Dörren ut till vårt sommarrum brukar öppnas till påsk, men eftersom kylan hållt i sig har vi varit tvungna att stänga på nätterna. Rummet har bara englasfönster. Där sitter vi och lyssnar till fågelsången eller regnet som smattrar på tak och fönster. Nära ute fast ändå inte. I oktober stängs dörren för säsongen, används som "kylskåp" över julhelgen för att sedan åter igen öppnas till påsk.
Dagen idag hoppas jag kunna använda till rengöring av alla trädäck och inoljning av dessa. Utemöblerna behöver en släng olja de också och om kraften finns kvar så följer jag med mannen till muséet ikväll, då han ska uppträda med ett Ferlinprogram. NU är en ny dag och med nya krafter börjar jag mitt dagsverke!

fredag 24 april 2009

Vad du än söker. Vart du än går. Dig själv går du aldrig ifrån.

Funderar ibland på detta eviga jagande som vi nutidsmänniskor håller på med. Vi jagar och stressar, det är så mycket som ska hinnas med, det är så mycket man vill..... Kanske jagar vi efter bekräftelse? efter att synas?

Rätt ofta jämför vi oss med andra. Vi speglar oss i de vi möter, utan att vi kanske är medvetna om det. Spännande är att när vi möter människor vi tycker om så speglas delar av oss själva i den personen, det vi är nöjda med......men när vi möter människor som vi känner avighet mot så speglas våra innersta mörka rum.
Första gången jag kom i kontakt med det tankesättet blev jag jättearg! Usch och fy...jag ville absolut inte kännas vid att något av dessa avigheter skulle finnas hos mig! Nej, så kan inte vara fallet! Numera stillar jag mig, böjer nacken och erkänner att det visst finns sådana delar hos mig! När de tagits fram i ljuset har jag en möjlighet att påverka det som jag inte tycker om hos mig själv.

....men jag vet också att hur mycket jag än jagar den sanna lyckan...än här, än där, så finns den redan inne i mig. Det är upp till mig att hitta den, ta fram den och njuta av den. Vi föds som original, låt oss tillåta oss själva och andra att vara original också den dag livet tar slut...låt oss slippa dö som kopior!

torsdag 23 april 2009

Idag tänker jag på en liten vän....

...som har det svårt! Hon väntar och väntar på beskedet, det oundvikliga, som alla vet ska komma men som inget vet när! Någon som varit en viktig person och som är medskapare i den fantastiska lilla kvinna som hon nu vuxit upp till ska snart inte vandra tillsammans med oss längre. Vi tänker på dig E, och vi vet att ord inte på långa vägar kan hjälpa dig i det som du har framför dig......men vi finns för dig! Vår lilla goa extraflicka!

onsdag 22 april 2009

Bildlek

...om att få ha skoj en stund!
simulerad ferrotypi
simulerad cyanotypi
Tänk på:
Det är inte för att livet är svårt som vi inte vågar,
det är för att vi inte vågar som det är svårt.
Seneca, filosof


Så slog de ut.....

....vitsipporna som var så ledsna igår!

tisdag 21 april 2009

För 23 år sedan.....

Satt och bläddrade i ett fotoalbum häromdagen och stötte på några gamla bilder från 1986. En ung man, lycklig över att det är så mycket snö!!!!! Det gör inget att trehjulingen är översnöad! Bilderna ger mig söta minnen och även en påminnelse om att livet är verkligen betydelsefullt och fyllt av saker att glädja sig åt.
Nu är jag dock en sådan person att jag faktiskt blir lite mer glad över att äntligen ha hittat vitsipporna (än en igensnöad gård, där jag faktiskt körde fast med bilen!!!! då det begav sig) ...som jag läst om i alla bloggar att de ska finnas..... De var lite molokna av att det var lite kyligt och ingen sol...... men en liten bukett finns nu på köksbordet!
Gå försiktigt på våren, marken gömmer många blommor!
(indianskt ordspråk)

måndag 20 april 2009

Vårtider

Så är det åter dags för vårtecken! Efter en vecka i fjällen gick jag på vårrunda i omgivningarna.
En scilla, så försynt på järnvägsbanken!!!! Hur kom du hit?
Krokus! Vacker och med hopp om mera!
Å du lilla lupinblad, snart ståtar en av mina favoritblommor på platsen. Det brukar prunka av rosa, lila och vita blommor här och mina vaser fylls dagligen med dessa underbara blommor!
.... min Helleborus Niger, vad jag gillar dig!
Se på kastanjeknoppen hur den strävar mot skyn, uppåt, det kommer en sommar!
Å till sist så blev det några pelargoner på altanen, där det grillades för första gången denna säsong. Det grillade inmundigades dock inomhus.
Jag kan inte låta bli att ha några blommor inomhus också...denna vecka blev det några rosor som får förgylla vardagen.

söndag 12 april 2009

Om att betrakta livet från ett annat håll.....

I Vivekas vårteckenutmaning denna vecka publiceras inga bilder, bara lite filosoferande.
Ärlan(d) har dock anlänt. Ikôrrn skuttar och leker tafatt med sin väninna, kanske blir det små ikôrrar snart?

I en vattendroppe visas världen upp-och-ner. Ganska spännande att se världen så! Kanske skulle vi alla må bra av att någon gång ställa oss på huvudet och betrakta världen upp-och-ner. Det är samma värld, men den ser lite annorlunda ut.



Det gråa, diset, en tidig morgon....något trolskt över tillvaron. Njutbart. Luften är mättad av syre och diset gör att håret blir fuktigt bara av att vistas ute! Kan aldrig sluta att förundras över vår fantastiska jord!
Eken...en övervintrare, minst sagt. Alla andra träd börjar knoppas...men här står du och har inte släppt fjolårslöven ännu.....Det är dags att släppa taget om det som varit och släppa fram det som kommer!
Veckan som kommer ägnar jag åt närvaro i nuet. Jag fokuserar på att vara närvarande i skidspåret, i umgänget med de 5 personer som är allra viktigast min familj, man, dotter, son, måg och blivande sonhustru.......alla helt underbara! närvarande vid matbordet och bara vara! Jag är tacksam över att jag kan få njuta av fjällnatur en hel vecka!